Bart Verheijden wordt Provinciaal Coördinator JOGG

Publicatiedatum: 29-6-2017

Fijn dat ik de kans krijg om iets over mezelf en mijn nieuwe functie te delen. Je kent me waarschijnlijk al vanuit mijn huidige baan als beleidsadviseur Publieke Gezondheid bij de gemeente Venlo. Naast die functie ben ik sinds 1 juni tevens de Provinciaal coördinator JOGG voor de regio Limburg Noord. Dit doe ik parttime voor 2 dagen p/w. Een nieuwe uitdaging waar ik veel zin in heb. Temeer omdat ik hiermee de kans krijgt een belangrijke aanvulling en meerwaarde te zijn voor het groeiende aantal JOGG gemeenten en de beweging naar een vitalere Limburgse gemeenschap.

Wat worden in een notendop mijn taken en waarin zit de meerwaarde?

De kracht van JOGG zit in de integrale lokale aanpak en de betrokkenheid van vrijwilligers en professionals die dicht bij de inwoners staan. Dat heb ik de voorbije jaren als programmamanager voor JOGG in Venlo mogen ervaren.  Desondanks is het heel goed om regelmatig ook over de grenzen van je gemeente heen te kijken en te zoeken naar de synergie van samenwerking. Bedrijven en allerlei maatschappelijke instellingen bedienen tenslotte ook de inwoners van de gehele regio en soms verder.

Zo heeft de WML onlangs in samenwerking met JOGG en de provincie een aantal watertappunten, waterwanden en lesprogramma’s beschikbaar gesteld om (het drinken van) water te stimuleren. Ik ga me ervoor inzetten dat méér toonaangevende bedrijven en instellingen hun maatschappelijke rol verstevigen en een dergelijk aanbod gaan doen: Publiek private samenwerking dus. Ander voorbeeld is het  VieCuri medisch centrum, dat voor de regio Limburg Noord actief is met de opzet van een brede ketenaanpak voor jongeren met overgewicht (Verbinding preventie en zorg).

Naast het verstevigen van samenwerkingsafspraken met andere partijen rondom het thema gezondheid van jongeren, kunnen JOGG-regisseurs en andere beleidsmedewerkers van gemeenten ook van elkaars aanpak veel leren. Daarvoor organiseer ik samen met de landelijke JOGG adviseur regionale trainingen, cursussen en inspiratiesessies. Ik ken de regio en de relevante partijen goed en ben zodoende in staat om de lokale vragen en behoeften naar boven te halen en aan een passend aanbod te verbinden.

Over mijzelf

Ik ben 32 jaar en sinds ruim 3 jaar adviseur Publieke Gezondheid. In 2014 heb ik geleerd hoe zinvol JOGG is en heb ik de bestuurders van de gemeente Venlo overtuigd om als één van de eerste gemeenten na Roermond de JOGG aanpak te omarmen. Met de zeer actieve en bevlogen regisseur Marc Denessen hebben we het JOGG-vuurtje binnen en buiten de gemeente verder aangewakkerd en gebracht tot wat het nu is. In mijn vrije tijd sport en kook ik graag met vrienden en ben ik actief in het sociale leven via o.a. een carnavalsvereniging.