Beweegmaatjes: Fontysstudenten zetten zich in voor gezondere jeugd

Publicatiedatum: 9-3-2018Binnen de gemeente Venlo lopen meerdere studenten van Fontys Sporthogeschool stage binnen JOGG. Als beweegmaatjes bieden ze kwalitatief hoogwaardige en duurzame begeleiding tijdens beweging en leefstijlverandering van diverse doelgroepen. Dit doen ze onder gezamenlijke begeleiding vanuit Venlo en de opleiding Sportkunde. Sinds een aantal weken werken Sanne Kuijsten en Robin Hutjens als beweegmaatjes samen met een aantal jongeren.

Sanne en Robin vertellen over het project

Wij vroegen Sanne en Robin naar hun ervaringen met het project. "Mijn opdracht tijdens het project is om te sporten met kinderen met obesitas. Daarbij motiveer en enthousiasmeer ik ze om in de toekomst zelf te gaan sporten,” zegt Sanne. Via de Fontys Sporthogeschool is ze bij de gemeente Venlo terecht gekomen. "Ik vond JOGG een erg interessante beweging, daarom heb ik als stageplaats voor Venlo gekozen.” Ook Robin helpt jongeren met obesitas. "Ook mijn opdracht bij mijn stage is om te gaan bewegen met kinderen met overgewicht. Het doel hiervan is om de kinderen meer te laten bewegen en als het mogelijk is ze ook te laten afvallen. Het is ook belangrijk dat de kinderen de motivatie hebben om te komen en te blijven sporten. Ik ben bij de gemeente Venlo (JOGG) terecht gekomen vanuit school. We moesten een voorkeur aangeven waar we graag stage wilde gaan lopen. Ik heb gekozen voor Venlo omdat ik dit de leukste stage vond en omdat dit de beste mogelijkheden bood voor de dingen die ik leuk vind. Ik zeg al een hele lange tijd dat het me leuk lijkt om met kinderen met overgewicht te gaan bewegen. Het spreekt me heel erg aan omdat het kinderen zijn, maar ook omdat je iemand tevreden en blij kan maken. Je ziet verandering en dit vind ik mooi om te zien. De stage bij JOGG sluit hier perfect op aan.”

Via JOGG-Venlo naar BOEI-Limburg

Via de Hogeschool kwamen Sanne en Robin in contact met Marc Denessen, JOGG-regisseur in Venlo. Het contact met de kinderen die de twee studentes begeleiden en het project zijn beide opgezet door BOEI-Limburg, een belangrijke partner van JOGG-Venlo. Robin en Sanne maakten kennis met de psycholoog, fysiotherapeute en diëtiste. Ze lopen nu mee met de fysiotherapeute, die hun bij verschillende cliënten heeft geplaatst. "Met deze cliënten moeten we gaan sporten in de fitness of in de fitnesszaal. Ook hebben we op woensdagmiddag een beweeggroep die we mee helpen begeleiden, dit zijn ook allemaal kinderen met overgewicht. De diversiteit van individuele begeleiding naar groepsbegeleiding vind ik heel leuk omdat je toch andere kinderen ziet en je ziet hoe kinderen in een groep zijn en individueel,” vertelt Robin.

Zichtbare resultaten

"De cliënten vinden het erg leuk en we zien ook al zichtbare resultaten,” zegt Sanne over de voortgang van de stage. "Het gaat er nu vooral om dat ze op een constant gewicht blijven en niet steeds aankomen. Je merkt dat de kinderen het plezier in sport in beetje terug krijgen. De meesten komen graag naar de afspraak maar er zijn ook kinderen die niet komen opdagen omdat ze geen motivatie hebben of omdat het thuis niet goed loopt,” voegt Robin toe. "Ik vind het project belangrijk omdat het vooral voor de kinderen belangrijk is. Ik wil graag dat de kinderen zich fijn voelen en tevreden zijn. Het is dus een voldoening als je van de kinderen hoort dat ze het naar hun zin hebben of dat ze zijn afgevallen of niets zijn bijgekomen.”

Tevreden over het project

"Ik vind het project belangrijk omdat overgewicht bij kinderen steeds erger wordt. Dus er moet zeker iets aan gedaan worden. Ik kan het project zeker aanraden aan andere studenten, ik leer er namelijk veel over de doelgroep,” zegt Sanne. Robin is ook enthousiast: "Ik ben erg tevreden over het project. Het sluit precies aan bij mijn wensen. Ik vond het sowieso al leuk om met deze doelgroep te werken. Ook de diversiteit binnen de stage is fijn. Je werkt met verschillende doelgroepen en verschillende mensen. Je ziet elke keer weer iets anders. Ik kan het daarom zeker aanraden aan mijn medestudenten. De afwisseling tussen individueel en groepsbegeleiding is leuk. Je ziet verschillende kanten van JOGG. Je haalt hier zeker voldoening uit, vooral als de kinderen het leuk vinden om te komen. Ze steken er dan ook moeite in en doen heel erg hun best.”