De kracht van samenwerking! Venloop en JOGG

Publicatiedatum: 28-6-2018

In het voorjaar van 2017 heeft basisschool de Klingerberg als eerste het Engelse concept The Daily Mile opgepakt binnen de gemeente Venlo. Inmiddels doen al 6 scholen mee met dit mooie initiatief. Stichting Venloop wil samen met JOGG Venlo nog meer scholen enthousiasmeren om The Daily Mile onderdeel te maken van het onderwijsprogramma op het basisonderwijs.

 Een van de belangrijke partners van JOGG-Venlo is de Venloop. Zo werken we samen aan projecten zoals de Daily Mile, de Avond4Daagse en de VenloopKids middag. We spraken Ingrid Keder van de Venloop over de samenwerking tussen de Venloop en JOGG.

 

"JOGG past precies bij onze filosofie”

"We zijn begonnen met de halve marathon en de tien kilometer op de zondag. Daarnaast hadden we ook een aantal afstanden voor jonge kinderen. Het kind van nu is de deelnemer van de toekomst. We zijn ons daarom steeds meer in gaan zetten op het aanbod voor kinderen,” aldus Ingrid Keder, bestuurslid Stichting Venloop. Volgens Ingrid is de Venloop zich ook meer gaan inzetten op deze doelgroep omdat er steeds meer overgewicht is onder kinderen. "Dat komt gewoon door het niet bewust zijn van gezonde voedingspatronen en bijvoorbeeld zoet spul drinken in plaats van water. Toen hebben we de VenloopKids georganiseerd, op de woensdag voor de Venloop. Hierdoor kwamen we ook in contact met JOGG. Toen dachten we al: dat past precies in onze filosofie en wat wij uit willen dragen. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met JOGG.”

 

Sterke samenwerking Daily Mile

Nu werken de Venloop en JOGG vooral samen op het project de Daily Mile. "De scholieren beginnen ‘s morgens met lekker samen een rondje rennen om de school. Een super leuke en laagdrempelige manier voor jonge kinderen om kennis te maken met een gezonde manier van leven,” zegt Ingrid. "De gemeente zet de combinatiefunctionaris Anne Bijlmakers in die naar de scholen gaat en helpt in de begeleiding van de Daily Mile. Wij willen een olievlekeffect, als een paar scholen meedoen dat er dan steeds meer mee willen doen. Wij zorgen dus voor de eenheid, bijvoorbeeld de pijlen op de grond en bieden ondersteuning. In sommige gevallen zorgen wij zelfs, in samenwerking met sponsoren, voor kleding voor de kinderen als ouders niet genoeg middelen hebben om hun kinderen te voorzien. Ik ben al een paar keer met Anne Bijlmakers naar de scholen gegaan om daar samen te praten, ons aan elkaar op te trekken en te enthousiasmeren. Wij vinden ook dat als de kinderen meedoen aan de Daily Mile dat de kers op de taart het meedoen is aan de Venloop! Ook zijn we bezig met de ontwikkeling van een wedstrijdelement voor de scholen onderling.”

 

Geen snoep, maar groente en fruit

Ook werken we samen door elkaar te ondersteunen bij evenementen. Zo verzorgde JOGG Venlo in de pauze van de Avond4Daagse snackworteltjes die smakelijk in ontvangst werden genomen door de deelnemers. "De Avond4Daagse hebben wij ook geadopteerd omdat het ook een vorm van bewegen is voor kinderen,” zegt Ingrid. "Zo hebben we het hele jaar door activiteiten waardoor kinderen in beweging zijn. JOGG heeft hier de groentesnacks in de pauze verzorgd, wat we heel belangrijk vinden. We proberen ouders en kinderen bewust te maken dat ze geen snoep mee moeten nemen, maar fruit en groente en vooral water te drinken.”

 

Hoe ziet de Venloop de toekomst voor de kinderen van Venlo? "In de toekomst hopen we dat elke school meedoet aan JOGG en de Daily Mile. We hopen dat kinderen het leuk vinden en vriendjes vertellen die misschien op een andere school zitten. Wij willen vooral meehelpen om te enthousiasmeren en daar waar nodig helpen met faciliteren. JOGG is een heel groot landelijk netwerk en de Daily Mile past gewoon heel erg bij de Venloop. We zijn blij dat de gemeente daar ook energie in steekt zodat we samen op kunnen trekken!” sluit Ingrid af.