‘Energiedrankjes alleen voor 18-plussers’

Publicatiedatum: 16-1-2018

Tekst door Ellen van Gaalen

Bij veel jonge patiënten die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijkt de pepdrank de boosdoener.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) maakt zich grote zorgen over het groeiend gebruik van energiedrank. Met name tieners vanaf twaalf jaar drinken soms wel zes blikjes of meer leeg voor een flinke oppepper. Kinderartsen signaleren dat zij vervolgens vaker met klachten op de Eerste Hulp belanden.

Daarom pleit de NVK voor een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar. „Als jongeren met rusteloosheid of hartritmestoornissen in onze spreekkamers belanden, denken wij aan allerlei dingen en halen we ze soms door de medische molen om de oorzaak te achterhalen. Maar we merken dat energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn”, stelt de Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen.

Dit is geen frisdrank. Een verbod zet ouders en kind aan het denken. Brita de Jong, kinderarts Het Voedingscentrum geeft nu al het advies om onder de 13 jaar geen energiedrank te drinken en tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje per dag.

Op de blikjes staat een verplichte waarschuwing: ‘Niet aanbevolen voor kinderen’. Kinderartsen vinden dat niet genoeg. Naast rusteloosheid en hartritmestoornissen zien zij steeds meer andere klachten die te wijten zijn aan energiedrankjes. De artsen stellen dat in energiedrank te veel cafeïne, suiker en taurine zit, maar missen onderzoek naar het effect van de stoffen op een kinderlichaam. „Dit is geen onschuldige frisdrank”, stelt De Jong-Van Kempen. „Een verbod zet ouders en kind aan het denken, zodat ze zich bewust zijn van de gevolgen. Vroeger was het ook normaal om op jonge leeftijd alcohol te drinken, maar nu weten we hoe schadelijk dat is. We kunnen wachten tot er fatale incidenten gebeuren of we treffen maatregelen zodat we de consequenties kunnen onderzoeken.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ziet een verkoopverbod van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar niet als oplossing. Het ministerie vindt het de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen op de gevaren van energiedrank te wijzen. Op de blikjes staat al een waarschuwing dat de drankjes niet worden aanbevolen voor kinderen. Verder richt VWS de pijlen met name op scholen en sportverenigingen. Die kunnen jongeren op de gevaren wijzen.