Interview Caroline Stolzenbach: "Ik geloof in basisgezonde voeding!"

Publicatiedatum: 4-3-2020Caroline
Stolzenbach is diëtiste in Venlo. Als zelfstandige krijgt ze cliënten doorverwezen van huisartsen, GGD en ziekenhuizen. Soms kloppen de cliënten zelf aan. Ook werkt ze samen met de fysiotherapeuten van La Vita Sana en werken ze in het project Gezondr Fittr Sterkr met kinderen met overgewicht.  JOGG Venlo zat samen met Caroline. 

 

Caroline is moeder van twee puberdochters en begon ongeveer 10 jaar geleden als zelfstandig diëtiste.  Ook zocht ze verdieping met de opleiding orthomoleculaire voedingsleer, waar ze leerde wat voeding precies doet met ons lichaam. "Ik geloof in de scheikunde van het lijf, maar in de praktijk ben ik soms al heel blij als mensen meer groente gaan eten, meer water drinken en minder suiker eten. Ik geloof dat mensen graag gezond willen eten, maar ze willen niet gepusht worden," zegt Caroline. Eigen regie en keuzevrijheid is belangrijk. 


 

 

Door de bomen het bos niet meer zien 

Zelf een passend dieet of gezond eetpatroon vinden is moeilijk. "Op internet zie je door de bomen het bos niet meer en elke week komt er wel een nieuw boek uit met de nieuwste rage. Mensen verdwalen hierin. Als je bij mij terecht komt kijken we dan ook eerst naar je huidige levensstijl en gaan we stap voor stap werken aan een verbetering hiervan," zegt Caroline. Als diëtiste werkt ze niet alleen met mensen met overgewicht, maar krijgt ze ook te maken met mensen die bijvoorbeeld diabetes, maag-darmklachten, voedselallergieën, voedingsintoleranties of andere gezondheidsklachten hebben. "Het mooiste is als je bijvoorbeeld iemand met type twee diabetes van de medicijnen af kunt helpen, door samen aan een andere en gezondere leefstijl te werken. Of als je mensen met buikklachten kunt helpen waardoor hun klachten verminderen. Samen zoeken naar manieren om stap voor stap een levensstijl te verbeteren dat is het leukste aan mijn werk." 

 

Geen fan van hype-diëten 

Zelf is ze dan ook geen fan van de hype-diëten. "Ik geloof in basisgezonde voeding, richting de schijf van vijf, dus veel groenten, volkorenproducten, beetje zuivel en vlees en gezonde vetten.  Elk lichaam is anders en heeft dus ook een andere voeding nodig. De trend van nu is bijvoorbeeld minder koolhydraten eten. Op zich geen slechte trend, vooral voor diabetici en mensen met overgewicht, maar vaak slaan mensen door en gaat het niet meer op een verantwoorde manier. Daar is toch wel kennis voor nodig om dat goed aan te pakken. Mensen zoeken vaak het uiterste op en dat houden ze gewoon niet vol. Vervolgens vallen ze terug op hun oude gewoontes. Het moet juist gaan om een permanente, gezonde leefstijlverandering. Dat is gezonde voeding, genoeg beweging maar ook voldoende rustmomenten." 

 

Wordt nog maar weinig echt gekookt 

"Ik zie vaak dat er maar hooguit twee of drie dagen in de week echt gekookt wordt. De andere dagen zijn friet, chinees, pizza of iets anders kant-en-klaar wat het liefst snel en makkelijk moet zijn. Dus weinig gezonde basismaaltijden waar voldoende groenten en volkorenproducten in zitten. Koop eens gewoon een krop sla en bos wortelen!" 

 

Afvallen is 75% voeding, 25% beweging 

Mensen die willen afvallen beginnen vaak met meer bewegen. Bewegen is heel belangrijk. Het is goed voor je hart en bloedvaten, spieren en stofwisseling. Maar uit onderzoek blijkt dat beweging maar voor een kwart meetelt bij het afvallen. Die andere driekwart is voeding, volgens Caroline. "Ik krijg wel eens mensen in de praktijk die dan zeggen dat ze elke dag een uur sporten, maar dat er maar niks veranderd in hun gewicht, hoe kan dat vragen ze zich af. Dan blijkt vaak dat ze nog niks aan hun voeding gedaan hebben. De resultaten die je behaalt met sporten zijn heel goed, zoals een betere conditie en spieropbouw, maar om af te vallen is alleen maar meer bewegen niet voldoende. Als je na het sporten in de kantine een energiedrankje neemt is je winst alweer weg. Beweging hoort erbij, maar daar valt niet de grootste winst te behalen." 

 

Als een ouder geen water drinkt, hoe moet een kind dat dan leren? 

Caroline werkt voornamelijk met volwassenen, maar ook steeds meer met kinderen. Ze ziet hoeveel suiker kinderen tegenwoordig binnenkrijgen, schrikbarend!  Als er kinderen in de praktijk komen zijn de ouders er altijd bij, zeker de eerste keer.  Waarom zijn de ouders zo belangrijk? De ouders bepalen voor het grootste deel de leefstijl van het kind. Als een ouder geen water drinkt, hoe moet een kind dat dan leren? Als de ouders alleen maar een kleine pot groenten halen en hier met vier gezinsleden van eten dan komen ze nooit aan hun dagelijkse hoeveelheid groenten. Een kind is gewoon afhankelijk van de ouders. "Bij kinderen met overgewicht richt ik me dan ook vooral tot de ouders, om samen te zoeken naar mogelijkheden. We kijken bijvoorbeeld naar gezonde en voldoende porties groenten en vlees. Ik zie veel kinderen die een dubbele portie vlees krijgen, terwijl vaak de helft meer dan genoeg is. De kinderen krijgen dan net zoveel als papa. Met tieners spreek ik in de vervolgafspraken vaak een-op-een, zij hebben vaak meer mogelijkheden om eigen eten, lekkers en drinken te kopen. Bovendien willen zij hun eigen keuzes maken, bij deze leeftijdsfase hoort dat natuurlijk. Al met al best een uitdaging voor de kinderen, tieners, hun ouders en ook voor mij als diëtiste”. 

 

Diëtiste bij Gezondr Fittr Sterkr 

Gezondr Fittr Sterkr is een leefstijlprogramma op maat voor kinderen en jongeren met overgewicht. Een diëtiste, een kinderfysiotherapeut en een psycholoog gaan samen met het kind en de ouders aan het werk. De diëtiste brengt in kaart wat de eetgewoonten en het eetgedrag zijn van het kind en het gezin. Zijn er bijvoorbeeld eetgewoonten die overgewicht veroorzaken? Of is er bepaald eetgedrag dat overgewicht kan bevorderen, zoals het overslaan van ontbijt? "Het project bestaat uit drie pijlers: de fysiotherapeuten pakken de beweging op, de psycholoog het mentale gedeelte en ik als diëtiste de voeding, we weten van elkaar wat we oppakken en blijven in gesprek om maatwerk te kunnen blijven leveren." 

 

JOGG Venlo werkt mee aan maatschappelijke verbreding 

"Ik vind het heel fijn dat JOGG Venlo meewerkt aan de maatschappelijke verbreding van gezondheidsbesef. Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch dat veel scholen meedoen met het waterdrinkbeleid. Dat alleen al spaart heel veel pakjes drinken uit, dat kan zomaar het verschil van 15 tot 20 klontjes suiker op een dag zijn voor een kind," zegt Caroline. 

 Heb jij een vraag aan Caroline of wil je meer weten over haar praktijk? Mail dan naar Info@dietistecaroline.nl  of kijk op www.dietistecaroline.nl.