Kinderen basisschool het Mikadootje krijgen het Nijntje Beweegdiploma

Publicatiedatum: 31-5-2016Op basisschool het Mikadootje krijgen de peuters (2-4 jaar) twee keer per week beweegles. Tegenwoordig kampen veel jongeren met overgewicht. Kinderen kunnen niet jong genoeg beginnen met een gezonde leefstijl. We verdienen allemaal ons zwemdiploma als we klein zijn, waarom geen beweegdiploma?

Het Nijntje Beweegdiploma, zoals het initiatief heet, is geïntroduceerd door Jongeren op Gezond Gewicht Venlo. Stagiaire Liselotte Lecluse van de gemeente Venlo nam de taak op zich om het Nijntje Beweegdiploma uit te rollen in de gemeente.

"Bewegen moet vanaf jongs af aan leuk zijn,” zegt Lecluse, afgestudeerd aan het CIOS en nu student HBO Sport en Bewegingseducatie. "Het is niet alleen gezond voor ze om nu te bewegen, maar ze ontwikkelen hun motorische vaardigheden en ze leren hoe leuk bewegen kan zijn.”

Samen met medestagiair Renzo de Man verzorgt Liselotte Lecluse twee keer in de week de lessen op basisschool het Mikadootje. In totaal krijgen de 16 leerlingen 15 beweeglessen. De les begint altijd met een warming up. De kinderen huppelen door de zaal op muziek met hoepels op de grond. Daarna beginnen de activiteiten. De peuters leren hier al hun lichaamsdelen te gebruiken door te hurken, springen, glijden, klimmen en klauteren. Ze gooien en vangen ballen en spelen klassieke spellen zoals schipper mag ik overvaren.

Zowel de kinderen als de ouders reageren zeer positief en enthousiast op de lessen. "Er zijn kinderen die eigenlijk ziek zijn, maar toch naar school willen omdat ze op die dag een beweegles hebben. Zo leuk vinden ze het!” zegt Lecluse. Op het moment wordt er bekeken of het Nijntje Beweegdiploma ook verder uitgerold kan worden in de gemeente Venlo. Op 3 juni krijgen de kinderen hun Nijntje Beweegdiploma uitgereikt door wethouder Henk Brauer.