Kinderen in Blerick en Venray starten met meer water drinken

Publicatiedatum: 2-11-2020

 


Ouders in Blerick en Venray krijgen vanaf november tijdens het 7-maandenconsult bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) een speciaal drinkbekertje en extra informatie over water drinken. Kinderen drinken vaak te weinig of krijgen hun vocht binnen via suikerhoudende dranken. Veel ouders realiseren zich niet hoeveel suiker er in deze drankjes zit en dat water gezonder is. Een kind begint vanaf 6 maanden water te drinken. GGD Limburg-Noord, JOGG Venlo en JOGG Venray willen ouders bij deze nieuwe stap in de ontwikkeling van het kind ondersteunen. Op 2 november werd tijdens een 7-maandenconsult het eerste bekertje en informatiepakket overhandigd.

 

Vanaf 6 maanden water drinken

In de eerste 6 maanden krijgen baby’s genoeg vocht uit melkvoeding. Ze hebben geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stapt het kind langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kunnen ook andere drankjes aangeboden worden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker. Eén of twee bekertjes per dag is dan genoeg. Als het kind gewend is aan water kunnen drankjes met suiker aangeboden worden op speciale momenten. Veel ouders denken dat hun kind geen water lust, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van gewenning.


Gemiddelde suikerinname 6 kilo per kind per jaar

Het is voor ouders gemakkelijk om pakjes drinken of frisdrank mee te geven naar bijvoorbeeld de opvang. Ook thuis krijgen kleine kinderen regelmatig een glaasje sap of ranja. Volgens Puck Rijs van JOGG Venray zorgen de vriendelijk ogende drankjes voor een gemiddelde suikerinname van 6 kilo per kind per jaar. Terwijl er iets bestaat wat veel makkelijker én gezonder is: gewoon water uit de kraan. "Water drinken als norm zou enorm bijdragen aan gezond gewicht onder kinderen.”


Speciale drinkbeker

JOGG Venlo zocht naar een manier om water drinken makkelijker te maken. Elke ouder die bij de JGZ in Blerick en Venray komt ontvangt een Difrax oefendrinkbeker. Met deze drinkbeker hoeven kinderen hun hoofd niet achterover te buigen om een slok te nemen. Hierdoor gaat het drinken makkelijker en knoeien ze minder.


Extra tips

Ook krijgen ouders of verzorgers een folder met tips om het water drinken te stimuleren. Zo is het bijvoorbeeld normaal dat kinderen zich een beetje verslikken als ze voor de eerste keer drinken en kunnen ze zelfs een beetje terug spugen. Op maandag 2 november werd het eerste pakketje overhandigd tijdens een 7-maandenconsult.


JOGG Venlo en Venlo.fit

JOGG Venlo is onderdeel van Venlo.fit. Venlo.fit is de naam van de campagne waarmee het team Sportontwikkeling van de gemeente Venlo de inwoners van Venlo informeert over en enthousiasmeert voor een gezonde(re) leefstijl en een fitter en vitaler leven. Aan de campagne is ook een ambitie gekoppeld: Venlo wil in 2025 de gezondste en actiefste gemeente van Nederland zijn.