Maak kennis met Nadya Abou Salman

Publicatiedatum: 5-7-2019

We stellen je graag voor aan Nadya Abou Salman! In samenwerking met Basisschool de Mikado is de Syrische Nadya met veel succes sport- en beweegactiviteiten aan het organiseren voor kinderen in de wijk Vastenavondkamp. De kinderen zijn voornamelijk van niet-westerse afkomst waarvoor sport en bewegen niet vanzelfsprekend is. De kracht van Nadya zit niet alleen in haar expertise van sport, maar ook omdat ze een brug kan slaan naar ouders en kinderen die voor ons moeilijk te bereiken zijn. Het initiatief ‘Delen in Meedoen’ won zelfs de Doctor Poelsprijs aanmoedigingsprijs 2019.

Ongeveer veertig kinderen zijn gaan sporten in de Blerickse wijk Vastenavondkamp die dat daarvoor nauwelijks deden met het sportproject ‘Delen in Meedoen’. Elke woensdagmiddag konden de kinderen aansluiten in sportzaal Muspelheim voor gratis sportactiviteiten. Deze activiteiten stonden onder leiding van Nadya Abou Salam, die in 2016 met haar man en twee kinderen naar Nederland vluchtte vanuit Syrië. In Syrië was zij coach van het Nationale Basketbalteam.

Met het sportproject ‘Delen in Meedoen’ hebben kinderen geleerd om spelenderwijs hun eigenwaarde en zelfvertrouwen verder te ontwikkelen. Hun talenten werden zo ook als middel ingezet om onderlinge binding in de buurt en de school te verbeteren. Door de activiteiten voor de kinderen hebben de organisatoren ook de ouders bereikt en verkenden zij gaandeweg ook hun behoeften op het vlak van veiligheid in de wijk.

Delen in Meedoen is een samenwerkingsverband van Stichting Groenewold, basisschool Mikado, Stichting Syriërs voor Nederland (SvNL), Werkgroep Bindkracht en de Gemeente Venlo en werd financieel ondersteund door het nationale Kansfonds.

Het project was een groot succes en wij zien dan ook graag meer van deze initiatieven in Venlo. De volgende stap is een zelfde soort initiatief met hetzelfde concept in de wijk Klingerberg. Hierbij willen we ook ouders en kinderen voorlichten over een gezonde leefstijl, gezonde voeding en bewegen. Uiteraard zien wij een goede partner in Nadya en andere partijen zoals het jeugdsportfonds. De kracht van Nadya zit in verbinding!