OBS Harlekijn als Gezonde en Veilige School…. én daar hoort water drinken bij!

Publicatiedatum: 11-11-2016

Water is schoon! Water is fris! Water is lekker! De Harlekijnkinderen drinken vanaf dit schooljaar water onder de kleine pauze. Voor sommigen was het even wennen, voor anderen was het ook wel balen en gelukkig juichten velen het toe. 

OBS Harlekijn is al jaren een GRUITENschool. Dat betekent dat er in de kleine pauze alleen groente of fruit gegeten wordt. Een logische volgende stap was om te overwegen om daarbij ook het drinken van water te betrekken. OBS Harlekijn heeft de intentieverklaring getekend voor JOGG. De wijken in Blerick tellen de meeste kinderen met overgewicht. En daar hoort ook de wijk de Klingerberg bij.

Mede in het kader daarvan is door de Medezeggenschaps Raad en het team besloten om met ingang van het nieuwe schooljaar bij de kleine pauze alleen nog water te drinken. Er is een overgangsperiode ingesteld tot aan de herfstvakantie zodat zowel de kinderen als de ouders hieraan konden wennen. In een korte tijd was het voor ruim 90% van de kinderen geen enkel probleem. Er is nog overwogen om smaakjes toe te staan, zoals komkommer, citroen, munt. Voor de eenduidigheid is in de MR en team gekozen voor alleen water, zonder smaakje. 

Niet iedereen was direct even blij met dit beleid. Het is belangrijk dat je als school uitlegt aan de ouders ‘waarom’ je dit doet. Dan hoef je het nog niet met elkaar eens te zijn, maar zo ontstaat er wel begrip. Begrip dat water drinken de perfecte dorstlesser is, dat het gezond is en dat het een positieve invloed heeft op de concentratie. En dat is weer goed voor het leren. En nu drinken alle kinderen water. De Harlekijnkinderen drinken en eten door dit beleid minstens 200 keer per jaar water en groente of fruit. 
Tijdens speciale (feest)momenten wordt er natuurlijk wel getrakteerd op een glaasje limonade en iets zoets.

Hoe gaat het nu in de praktijk? Sommigen nemen water mee van thuis, anderen hebben een lege beker/fles bij zich en vullen deze op school. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een kind – op doktersadvies – iets anders moet drinken. Dit staat boven de afspraak op school.

Op de site www.voedingscentrum.nl is verdere informatie te vinden. Daar staat bv. heel duidelijk uitgelegd dat in zoete dranken zoals aanmaaklimonade, diksap, sap en frisdrank veel suiker zit. Je schrikt als je de hoeveelheid suikerklontjes zit die er inzitten. Het advies is zelfs om dit niet vaker dan 1 keer per week aan je kind te geven. Geniet van de tips en ideeën die je hier kunt vinden.

Overweeg je als school om dit ook in te voeren? Bespreek het met je team en je vertegenwoordiging van ouders in Ouderraad en MR en ga het gewoon doen!

Het zou mooi zijn om over enige tijd te kunnen uitstralen: 
‘álle Blerickse kinderen genieten van water!’