Pilot Relax Kids: even ontspannen in de klas

Publicatiedatum: 8-5-2019

Op donderdag 14 maart startte de 8-weekse pilot Relax Kids in groep 4 en 5 op basisschool de Klingerberg. In deze tijd van hoge prestatiedruk, weinig momenten om even niets te hoeven en/of te moeten is het fijn als een kind even een uurtje lekker kan genieten, ontspannen, bewegen en plezier maken. Even het hoofd leegmaken. Dat kan tijdens de Relax Kids lessen!

 

Kinderen helpen met ontspannen

Relax Kids lessen zijn ontspannings- en mindfulness lessen voor kinderen. Spelenderwijs tot ontspanning komen met beweging, spel, stretch/yoga, onderlinge kindermassage, ademoefeningen, geloven in jezelf en meditaties (ontspannende verhalen). Met aandacht voor emoties en volop plezier! Het helpt kinderen o.a. met ontspannen, zelfvertrouwen opbouwen, focussen en concentreren, ontwikkelen van hun fantasie en creativiteit en beter slapen. De lessen worden gegeven door Chantal Berends van Fonkelz, gediplomeerd kinder- en ontspanningscoach en leerkracht.

De Relax Kids lessen gaan tot nu toe heel erg fijn, volgens Chantal.

"Het is een pittige en beweeglijke groep, maar ik zie ze vooruitgaan. Veel verhalen van o.a. thuissituaties komen naar boven bij oefeningen omtrent emoties, maar ook aan de ontspanningsoefeningen kunnen ze zich steeds meer overgeven en merken ze wat dit met ze kan doen. Het was in de 2e les op het eind al even 10 minuten helemaal stil, enkele kinderen sliepen zelfs.”

Enkele reacties na een les:

'Ik ben helemaal slaperig...'
'Zo fijn om eventjes rustig te liggen. En zo gek dat dat op school kan!'
'Mijn hoofd voelt leeg en ontspannen'
'Dit was zo fijn!'

Ontspannen en mindfulness belangrijk

Te weinig bewegen en minder gezonde keuzes qua voeding en tussendoortjes kunnen tot gewichtstoename leiden. Maar er is nog een andere factor: stress! Ons lichaam maakt stresshormonen aan zodat het in actie kan komen. Het lichaam krijgt extra energie in de vorm van suikers, de hartslag en bloeddruk stijgen en de spieren krijgen meer energie doordat ze koolhydraten en eiwitten verbruiken. Deze hormonen komen vooral vrij als we in gevaar zijn. Maar we kennen ook stress waarbij het lichaam niet in actie hoeft te komen. Wel komt die extra energie vrij die niet verbruikt wordt. Als hier niets mee gedaan wordt, dan wordt het teveel opgeslagen in de vorm van vet.

 

In onze huidige samenleving worden we constant blootgesteld aan prikkels, zeker ook kinderen. We zijn verslaafd aan onze mobiele telefoons en checken continu of we nog berichten hebben op social media. Hierdoor blijven we continu onrustig, de motor gaat nooit uit.

 


Langdurige stress slecht voor lichaam

Is er sprake van langdurige stress dan gaat het lichaam ook een ander hormoon aanmaken: cortisol. Te veel cortisol is slecht voor je gezondheid. Cortisol blijft langer in je lichaam en heeft een negatieve invloed op verschillende lichaamsprocessen waaronder de spijsvertering. Er worden minder voedingsstoffen opgenomen waardoor we meer gaan eten, vooral suikers (glucose) die niet verbruikt worden. Het teveel wordt opgeslagen als buikvet, dat weer leidt tot overgewicht.

 

Positieve gezondheid met Relax Kids!

Naast sporten en goede voeding is voldoende ontspanning dus ook een essentiële

voorwaarde voor een lang, gezond en gelukkig leven. Door ontspannings- en mindfulness

technieken helpt Relax Kids kinderen (weer) op de goede weg. Emoties hebben invloed op

?wat je eet en hoe je beweegt. Een kind dat lekker in zijn of haar vel zit, komt sneller in

beweging. Deze kinderen neigen minder snel naar het grijpen van ongezonde voeding om

hun onrust te stillen. Ze maken sneller gezonde keuzes en werken zo aan positieve

gezondheid!