Shape succesvol afgerond: 17 deelnemers renden de Venloop!

Publicatiedatum: 4-4-2017

Op 26 maart was het eindelijk zo ver: 17 jongeren met overgewicht renden dankzij project Shape de Venloop succesvol uit. Maar liefst 15 weken lang trainden de jongeren, voornamelijk brugklassers van het Valuascollege, College den Hulster en het Blariacumcollege voor een betere conditie en betere looptechnieken.


Een trainingsweek bestond uit één uur bootcamp op maandag en twee uur les op de donderdag, waarvan één uur een theorieles over voeding of lifestyle was. Het andere uur was een looptraining. Daarnaast kregen de deelnemers 3 keer een weerbaarheidstraining van Kick4You Coaching én een training bij Voetbalclub VVV-Venlo. Het uiteindelijke doel was de 5 kilometer van de Venloop. Gelukkig heeft iedereen het gehaald, want iedereen was onder een tijd van 43 minuten binnen. 

Van 12 naar 25 rondjes

Uiteraard heeft 15 weken trainen een betere conditie opgeleverd. De leerlingen begonnen het project met gemiddeld 12 rondjes op het einde van de Coopertest (12 minuten lang rennen). Aan het einde van het project is dit maar liefst 25 rondjes geworden! De 15-jarige Shenna, van College Den Hulster, heeft veel aan Shape gehad. "Ik vond het samenwerken met anderen erg leuk. Ook is mijn uithoudingsvermogen beter geworden. Na Shape blijf ik naar de sportschool gaan en ik ga meer op mijn voeding letten. De Venloop zelf ging heel erg goed en was ook leuk om te doen. Mijn tijd was 33 minuten en 36 seconden!”

Meer zelfvertrouwen

Voor de leerlingen betekende het project niet alleen een betere conditie en een beter uithoudingsvermogen, maar óók meer zelfvertrouwen. "Ik vond het leukste om met z’n allen te trainen en om elkaar te motiveren. Ik heb geleerd om niet te stoppen en er voor te gaan ondanks mijn blessures. Dit is zeker aan te raden voor diegenen die ook sporten,” zegt de 14-jarige Seymen van het Blariacumcollege. Ondanks zijn blessures heeft hij met Shape toch een manier gevonden om te bewegen en de 5 kilometer van de Venloop binnen 32 minuten te halen.


Het project Shape werd georganiseerd in samenwerking met VIA-VVV, de maatschappelijke tak van VVV-Venlo. Deze week ging het vervolgtraject van start, waar zich al 10 deelnemers voor hebben aangemeld.