Susan den Hartigh is vakdocent bewegingsonderwijs op BS de Meule: “Mijn collega’s zouden niet meer zonder mij willen!”

Publicatiedatum: 25-9-2019

Jongeren op Gezond Gewicht Venlo streeft naar een gezond Venlo. Dit willen we bereiken in samenwerking met veel verschillende partners die op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een gezondere omgeving. Eén van de belangrijke momenten om kinderen te kunnen bereiken is op scholen. Wij bieden dan ook graag onze ondersteuning aan aan de basisscholen van Venlo. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat onze hulp helemaal niet meer nodig is. Daarom gingen we op bezoek bij Basisschool de Meule in Venlo. Met vakdocent bewegingsonderwijs Susan den Hartigh loopt de school meer dan voor als het gaat om effectief gym en bewegend leren.

 

Zes jaar geleden begon Susan als vakdocent bij basisschool de Meule. Ze was altijd al leerkracht, maar door haar passie voor sport besloot ze zich te specialiseren. Een van de redenen hiervoor was het continurooster dat de school aanhoudt. Er kwam een vraag vanuit de school zelf: de werkdruk is te hoog voor de leraren, hoe gaan we dit oplossen?

 

Susan stelde zelf voor om de gymlessen van alle groepen twee keer per week op zich te nemen. En dan zo ingeroosterd dat alle leerkrachten een of twee keer per week een half uur verlichting krijgen. Hiermee slaan ze twee vliegen in één klap: de docenten hebben een rustmoment en de gymles wordt door één persoon op een goede en gestructureerde manier gegeven.

 

Nu, 6 jaar later ziet de school dat deze aanpak echt zijn vruchten afwerpt. Het begon in de gymzaal, maar na een tijdje is Susan ook hierbuiten gaan kijken. "Zo hebben we bijvoorbeeld de speelplaatsspellen. We zetten samen de spelregels op papier en deze gelden voor alle groepen. Op deze manier zijn de spellen veel meer van de kinderen. De juf heeft niet verteld hoe het moet, we hebben samen de spelregels uitgezocht,” vertelt Susan. "Je merkt gewoon dat de kinderen meer concentratievermogen en motivatie hebben. De leerkrachten zien ook dat de kinderen het heel erg nodig hebben om even stoom af te blazen. Mijn collega’s zouden niet meer zonder mij willen. Zij zien duidelijk de meerwaarde van een vakdocent die ook in school actief aanwezig is.”

 

Susan heeft ook de Daily Mile geïntroduceerd op school. Bij de Daily Mile rennen de kinderen ongeveer een kwartiertje. Susan heeft er nog een extra stapje bovenop gedaan. Tijdens de Daily Mile krijgen de kinderen bijvoorbeeld reken- of taalsommen die ze op moeten lossen. Hiervoor kunnen ook leraren input geven waar ze op dat moment mee bezig zijn in de klas en Susan implementeert dit. Op deze wijze leren de kinderen op een andere manier dan alleen maar lezen en schrijven in de klas.

 

Naast de Daily Mile en effectief gym stimuleert de Meule onder andere ook deelname aan de Venloop, de wandelvierdaagse en heeft de school een waterdrinkbeleid. Ook organiseert de Meule stormlopen en sportdagen voor de kinderen. De school is ook al een aantal weken bezig met schooljudo. Zo komen de kinderen in aanraking met veel verschillende vormen van bewegen. Susan hoopt dat de kinderen op deze manier blijven sporten, ook als ze van de basisschool af zijn.

 

Susan raadt een vakleerkracht voor elke school aan. "Je kunt beter en dieper met gym bezig zijn, maar ook veel meer organiseren waar leerkrachten helemaal niet aan toe komen. Het is veel fijner om mensen in hun kracht te zetten en als je mensen hebt die er enthousiast over zijn dan breng je je kennis veel sneller over op de kinderen. Het enthousiasme is misschien wel het allerbelangrijkste!”