Weet en beweeg

Publicatiedatum: 10-4-2019

28.000 kinderen in Limburg hebben overgewicht. Deze kinderen worden vaker gepest, hebben vaker angst en depressie klachten. Graag willen we deze kinderen en hun ouders helpen via Weet en Beweeg.

Door een intensieve samenwerking tussen BOEI-Limburg, de Mutsaersstichting en Fysiotherapie Classens is het gelukt om het succesvolle ‘Weet en Beweeg’ programma naar onze regio te halen!

Weet en beweeg

Binnenkort start in Venlo het succesvolle programma ‘Weet & Beweeg’ voor kinderen met overgewicht. Door een samenwerking tussen BOEI-Limburg, de Mutsaersstichting en Fysiotherapie Classens is het gelukt om dit wetenschappelijk onderbouwde programma voor kinderen met overgewicht naar onze regio te halen. 

Met Weet & Beweeg worden in Nederland jaarlijks vele honderden kinderen en hun ouders geholpen om overgewicht te stabiliseren, te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren om zo gezondheidsrisico’s te reduceren. Weet & Beweeg is géén dieetprogramma. Inzicht in het voeding- en bewegingspatroon staat centraal zodat gedragsverandering mogelijk is.

Anke Biesenbach, Orthopedagoog-Generalist: "Wat zo mooi is aan dit programma, is dat door de juiste informatie en begeleiding, kinderen dichter bij zichzelf komen. Het kind leert om de kracht te vinden om zijn of haar eigen keuzes te maken.”

Aantal kinderen met overgewicht verdubbeld 

In twintig jaar is het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld. Een op de zes kinderen heeft overgewicht. Momenteel is er veel aandacht voor de problemen die het dik zijn met zich meebrengt. Kinderen met overgewicht hebben meer kans op angst, depressie en worden vaak gepest. Daarnaast zijn er ook veel lichamelijke klachten. Daarom is effectieve begeleiding voor kinderen van groot belang. Alleen als iedereen in de directe omgeving van kinderen zich hiervan bewust is, kan een duurzame gedragsverandering worden gerealiseerd. Juist de combinatie van begeleiding, educatie over gezonde voeding én bewegen blijkt helpend. 

Margot Claessens, Systeemtherapeut: "Het is een gezinsgerichte aanpak waardoor eenieder zich verantwoordelijk gaat voelen én aan de slag gaat met gezond(er) eten. Ouders en kinderen volgen beiden, onafhankelijk van elkaar, een programma met dezelfde thema’s. Ouders met andere ouders, kinderen met andere kinderen. 

Samen is fijner dan alleen

In groepsbijeenkomsten bewegen kinderen onder begeleiding van een fysiotherapeut en praten over de functie van eten in hun gezinnen onder leiding van een systeemtherapeut. Verder is de kinderarts nauw betrokken. Tegelijkertijd volgen ouders groepsbijeenkomsten waar onder andere, naast educatie over voeding, opvoeding en gedragsverandering, over motivatieproblemen en barrières wordt gesproken. Alle inspanningen zijn erop gericht om kinderen ‘beter in hun vel’ te laten zitten en houden.  

Per jaar helpt BOEI-Limburg met ruim 40 medewerkers/professionals meer dan 700 kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar met ontwikkelings-, gedrags- en gezinsproblemen in de basis-GGZ. BOEI-Limburg werkt nauw samen met gemeenten, kinder- en jeugdpsychiatrie en het (speciaal) onderwijs. Alle programma’s worden uitgevoerd onder supervisie van gespecialiseerde GZ-psychologen en Orthopedagoog-Generalisten. Wij werken samen met huisartsen en de kinderarts van de Mutsaersstichting, met Jongeren op Gezond Gewicht en COACH VieCuri. 

De Mutsaersstichting levert als mensgerichte maatschappelijke organisatie in diverse vormen en op diverse wijzen, diensten op het gebied van zorg en onderwijs. Mutsaersstichtring richt zich daarbij op ondersteuning, begeleiding en behandeling van kwetsbare doelgroepen. Daarbinnen kinderen, maar ook jongeren, vrouwen, mannen of gezinnen, waaronder ook gezinnen en slachtoffers van huiselijk geweld. Mutsaersstichting is compleet in jeugdzorg. Team toegang Noord-Limburg, telefoonnummer: 077 – 3217891

 

Bij fysiotherapiepraktijk Classens kan jong en oud terecht voor wie "bewegen niet van zelfsprekend is”. Wij zijn er voor behandeling van klachten maar ook om ergere klachten te voorkomen. Door verschillende specialisaties binnen onze praktijk kunnen wij u een optimale behandeling bieden. Wij zijn specialist op het gebied van kinderfysiotherapie, in het behandelen van baby’s, kinderen en jong volwassenen. Wij zoeken samen met u naar het oplossen van de lichamelijke klachten van uw kind. Verder kunt u terecht voor medical taping, dry needling, oncologische revalidatie, fitkids. Fysiotherapiepraktijk Classens werkt graag samen met ketenpartners om de behandeling te optimaliseren en is onderdeel van Bolwerk-Maatwerk. Voor meer informatie kijk op onze website, https://www.fysiopraktijk-classens.nl, en neem gerust contact met ons op 0773548864 of 0630495308.